Elintasoerot ovat Afrikassa yllättävän suuria

Afrikkaa ei voi niputtaa samaan nippuun; Saharan eteläpuolinen ja pohjoispuolinen Afrikka ovat monilta osin kuin kaksi täysin toisistaan poikkeavaa maailmaa. Esimerkiksi Etiopia kuuluu maailman köyhimpien maiden joukkoon, kun taas Välimeren rannalla Pohjois-Afrikassa sijaitsevassa Algeriassa moni elää yllättävän länsimaista elämää. Elintasoerot ovatkin Afrikassa yllättävän suuria ja yllättävän hätkähdyttäviä. Suuria eroja esiintyy jo valtioiden rajojenkin sisällä, mutta liikuttaessa maasta toiseen, elintasoerot ovat usein entistä huimempia.

Etiopia on maailman köyhimpiä valtioita

Vaikka Etiopian maaperästä löytyy runsaasti arvometalleja, kuten kuparia, platinaa ja kultaa, on Etiopia tästä huolimatta eräs maapallomme köyhimmistä valtioista. Maa onkin vastaanottanut runsaasti apua ulkomailta ja sen ulkomaanvelka on mittava. Esimerkiksi hiv-lääkitystä eivät Etiopiassa saa läheskään kaikki sitä tarvitsevat. Tilastojen mukaan vain 39% väestöstä on lukutaitoisia. Etiopiaa kutsutaan usein ihmiskunnan kehdoksi ja voidaankin sanoa, että tätä kehtoa on keinutettu hyvin epävakaisesti. Rajakiistat naapurimaiden kanssa ovat olleet katkeria, mikä on osaltaan vaikuttanut maan epävakaaseen tilanteeseen ja köyhyyteen.

Algeria edustaa monessa suhteessa Afrikan aatelia

Vaikka Algeriassa elettiin vielä 1990-luvulla raskaita sisällissodan vuosia ja vaikka se saavutti itsenäisyytensä perin myöhään, voidaan Algeriaa silti pitää monessakin suhteessa Afrikan aatelina. Ensinnäkin Algeria on lähes velaton maa – verrattuna Etiopian mittaviin ulkomaanvelkoihin, on ero Algerian kohdalla suuri.

Algeriassa yli 50% maan yliopisto-opiskelijoista on naisia, mikä kertoo omaa tarinaansa naisten asemasta ja naisten mahdollisuuksista Algeriassa. Naisia työskentelee niin lentäjinä kuin poliiseinakin. Toki Algeriassakin elintasoerot ovat suuria maan sisällä, mutta harva algerialainen näkee suoranaisesti nälkää. Monet algerialaiset elävät jopa yllättävän länsimaista elämää yllättävän upeissa asunnoissa.

Algeriassa puhutaan paljon siitä, että maassa on siirrytty tyypillisistä köyhien maiden sairauksista rikkaiden maiden sairauksiin, jotka ovat tyypillisiä länsimaissa. Diabetes ja syöpä ovat lisääntyneet Algeriassa elintapojen muuttuessa. Eräs yllättävä piirre on myös se, että Algeriassa nettiaddiktiota pidetään jo kansallisena ongelmana. Yhä useampi algerialainen addiktoituu Facebookiin tai muihin nettisivuihin ja maahan onkin avattu Afrikan ensimmäinen nettiaddikteille suunnattu klinikka. Myös tämä osoittaa selkeää muutosta köyhien maiden ongelmista rikkaiden maiden ongelmien suuntaan.