Ostamalla reilun kaupan tuotteita voidaan välttää maailman köyhimpien maiden riistämistä

Valitettavasti monet kauppakeskuksista ja verkkokaupoista ostamamme edulliset trendivaatteet on valmistettu olosuhteissa, jotka eivät kestä päivänvaloa. Niiden valmistamiseen on saatettu käyttää lapsityövoimaa tai niiden valmistamiseen osallistuneille ihmisille on saatettu maksaa aivan liian pientä palkkaa. Työskentelyolosuhteet ovat saattaneet olla tuotteiden valmistuksen aikana epäinhimilliset. Eikä tämä koske ainoastaan vaateteollisuutta, vaan myös esimerkiksi kahvin ja suklaan tuottamiseen liittyy monia epäinhimillisiä aspekteja. Kuinka sitten tavallinen kuluttaja voi tietää, millaisia tuotteita kannattaa ostaa, ettei tulisi tukeneeksi suoranaista riistoa? Kerromme tällä sivulla muutamia vinkkejä.

Suosi reilun kaupan tuotteita

Suosimalla reilun kaupan tuotteita, voit pyrkiä varmistamaan, että tuotteiden valmistajat ovat saaneet työstään asianmukaista palkkaa ja että heidän työskentelyolosuhteensa ovat olleet inhimilliset. Lapsityövoiman käyttöä ei pidä hyväksyä, vaan kaikilla maailman lapsilla tulisi olla oikeus käydä koulua. Tämä on eräs syy suosia reilun kaupan tuotteita.

Nykykuluttajat ovat entistä tiedostavampia

Vaikka moni nykykuluttaja ostaakin tuotteita ilman tunnonvaivoja selvittämättä niiden taustoja, niin voidaan kuitenkin sanoa, että kaiken kaikkiaan nykykuluttajat ovat entistä tiedostavampia ja vaativampia. Tuotteiden alkuperästä ja valmistusolosuhteista halutaan ottaa selvää ja yhä useampi osaa vaatia inhimillisissä olosuhteissa tuotettuja tuotteita. Pelkkä hintalappu ei olekaan enää monenkaan nykykuluttajan ainoa ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Tuotteiden eettisyys ja niiden taustalla vaikuttavat tarinat ovat entistä tärkeämpiä myyntivaltteja, mikä on tietysti hieno asia.

Suosi tuotteita, joiden tuotto menee hyväntekeväisyyteen

Markkinoilla on myös tuotteita, joiden tuotto menee hyväntekeväisyyteen tai joita myymällä tuetaan köyhiä kehitysmaiden yhteisöjä. Kaunis kehitysmaassa luonnonmateriaaleista punottu kori on hyvä lahjaidea ja jos kehitysmaan asukkaat ansaitsevat koreja punomalla elantonsa, on tuotteiden valmistamisesta saatava hyöty moninkertainen. Tuotten ostaja saa ostoksestaan hyvän mielen ja tuotteen valmistaja hankkii tuotteita myymällä elannon sekä itselleen että perheelleen. Jos tuote annetaan lahjaksi, saa lahjansaajakin kauniin tuotteen lisäksi itselleen hyvän mielen. On kuitenkin tärkeää, että myytäessä ja ostettaessa kehitysmaissa valmistettuja tuotteita, huolehditaan siitä, että tuotteiden valmistajille maksetaan reilu palkka. Tällä hetkellä valitettavasti esimerkiksi suklaata ja kahvia valmistetaan tavalla, jossa läheskään kaikki alkutuottajat eivät saa reiluja palkkoja. Tähän epäkohtaan tulisikin kiinnittää entistä enemmän huomiota.